Clinica, cabinet de proctologie Miercurea Ciuc

Boli - Fistule perianale

Fistula perianală reprezintă o întindere a procesului inflamator aflat în peretele rectal. Este un tunel prin care se elimină lent, dar continuu, secrețiile purulente, uneori cu sânge la suprafața tegumentară (piele) sau în interiorul rectului. Fistula anală traversează întotdeauna aparatul sfincterian, important fiind nivelul la care se produce aceasta.

 


        

Care sunt simptomele cele mai frecvente?

Această secreție produce iritația pielii din jur, iritație care se manifestă printr-o senzație de arsură sau prurit (mâncărime) perianală. Dacă acest canal se înfundă, puroiul se acumulează în interior și prin presiunea creată determină o durere surdă, profundă care se poate accentua până la o durere foarte intensă. Ca urmare a creșterii presiunii intrafistulare aceasta se desfundă sau își croiește o nouă cale spre tegumente. În lipsa intervenției chirurgicale aceste episoade se repetă rezultând un complex fistulos cu multe ramificații.

Cum este tratamentul?

Fistulele superficiale se pot îndepărta în totalitate prin excizie. În aceste cazuri plaga produsă nu compromite deloc funcția aparatului sfincterian. 
Fistulele de profunzime medie se tratează prin excizie completă, fibrele musculare ale sfincterului anal se suturează sau, se practică metoda secționării lente cu benzi elastice. Avantajul acestuia din urmă este acela că se compromite o porțiune limitată a sfincterului anal, funcția acestuia rămânând intactă.
Fistulele înalte sau cele apărute la pacienții cu funcție sfincteriană slabă, se tratează prin introducerea unui fir special care se lasă în canalul fistulos. În funcție de scopul dorit, se alege acest fir care produce închiderea lentă a fistulei sau o menține deschisă, dar îi reduce inflamația astfel scăzând la minim secreția perianală fără a afecta funcția aparatului sfincterian.

 
PROKTOHELP © 2014 - Toate drepturile rezervate.
btz wesite design