Sebészeti és proktológiai szakrendelő, Csíkszereda

Betegségek - Végbéltályog

Papilitis -nek nevezzük a végbél belsejében lévő mirigyeket elválasztó oszlopok gyulladását, amely tünetei az enyhe diszkonfort érzés, feszítés, mely gyakran székelés alatt fokozódik.

Criptitis -nek nevezzük a végbél mirigyeinek gyulladását, mely ugyanazokat a panaszokat okozza mint a papilitis egy ideig, viszont a kezelés elhanyagolása esetén a fertőzés tovább halad és elterjed a végbelet körbevevő szövetekben, különböző szinten elhelyezkedő tályogokat okozva.

        

A tályogok jól körberhatárolt gennyes folyamatok, melyek különböző magasságban helyezkednek el a záróizomzattól. Ha nem kezdődik el a kezelés a tályog növekszik, eléri a bőrfelszínt vagy betör a végbél belsejébe, részlegesen kiürül és a megmaradt járaton rendszeresen kifolyik  a gennyes váladék. 
Ez utóbbi állapotot nevezzük végbélsipolynak .


Melyek a legjellemzőbb tünetek?

Tályog 
megjelenésekor a fájdalom folytonossá válik, rohamosan fokozódik, néha lüktető, gyakran kiséri levertség, étvágytalanság, hidegrázás, láz.


Hogyan történik a kezelés?

A kezelést mihamarabb el kell kezdeni, egyszerű a criptitis és a papilitis esetében is, viszont egyre nagyobb mértékű beavatkozást igényel a fertőzés súlyosságának előrehaladtával.

Minden esetben a gyulladt szöveteket el kell távolítani, a gennyet ki kell engedni-drenálni vigyázva arra, hogy a végbél záróizma funkcionális maradjon.

 

 

 
PROKTOHELP © 2014 - Minden jog fenntartva.
btz wesite design