Sebészeti és proktológiai szakrendelő, Csíkszereda

Betegségek - Aranyeresség

Civilizációs betegségnek is tekinthetjük, kialakulásában fontos szerepet játszik az ülő életmód, a helytelen táplálkozás, a túlsúly, higiénés problémák, esetenként a szűlés, folyamatos székrekedés, lehet örökletes és az is előfordul, hogy egy más betegség következménye -pl. májcirózis.


        

 
Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában található túlméretezett vénatágulatok. Azokat az aranyereket, amelyek a végbélnyíláson belül keletkeznek belső, az azon kívül növekvőket külső aranyereknek nevezzük.

A belső aranyerek annyira meg tudnak növekedni, hogy ki tudnak csúszni a végbélnyilláson. A belső aranyerek súlyosságát stádiumokban fejezzük ki, IV stádiumot különböztetünk meg, annak függvényében hogy a duzzanat spontán vagy visszataszítással megy vissza a végbélcsatornába vagy már nem lehet visszatenni.

 
Melyek a legjellemzőbb tünetek?
Az ijesztő tünet, a vérzés mindig friss, élénkpiros vér marad a papíron vagy épp csöpög és székelés vagy hasprés után jelentkezik. Gyakori tünet a végbéltáji viszketés, égő érzés, színtelen váladékozás, kitüremkedés. Fájdalom rendszerint csak akkor alakul ki, ha szövődmény jelentkezik, például ha a külső aranyeres csomó begyullad vagy a benne lévő vér megalvad, a csomó megduzzad, és a végbélnyílásnál tapinthatóvá válik egy érzékeny, általában ujjbegynyi, kemény, lilás-barnás fájdalmas duzzanat, ez egy trombotizált aranyér.
A fájdalom testhelyzettől függően változó erősségű, székeléskor fokozódhat. Gyakran előfordul pirossas-barnás váladék ürítése. Kezelés nélkül a panaszok néhány napig fokozatosan erősödnek, ezután hosszas ideig megmaradnak, rendszerint csak hetek múltán csökkennek.

Az aranyeresség vezető tünetei a vérzés, viszketés, kitüremkedés, váladékozás, fájdalom, azonban más végbélbetegségek, így a végbélrák jelei is lehetnek!!!

Hogyan történik a kezelés?

Az aranyerességet a kezdeti stádiumban konzervatív módon kell kezelni (életmód változtatás, rendszeres, puha székletről való gondoskodás, akut esetekben  kenőcsök, kúpok használata)

Íme 4 kicsi dolog amely nagy gondoktól véd meg:
1. A székelési ingert nem szabad visszaszorítani, el kell menni a wc-re
2. A wc-n csak egy dologgal foglalkozzon, hamar végezze el, ne kösse össze időrabló szokásokkal!
3. Fogyasszon rostban gazdag ételeket, naponta 1.5-2 l folyadékot, az ételt jól rágja meg, tartsa be a fő étkezési időpontokat!
4. Mozogjon rendszeresen!

 

Az előrehaladottabb  stádiumban lévő aranyérbetegséget vagy a konzervatív kezelésre nem válaszoló aranyerességet kis traumát okozó beavatkozással gyógyítjuk a következő módon:        

* Scleroterápia -az erek környékére zsugorító anyagot fecskendezek be egy anuskópon keresztül,  amely összehúzza az ereket és a körülötte lévő nyálkahártyát, ezzel megszüntetve a vérzést.

 

 

 

 

 


*Gumigyűrűzés – az aranyér tövére egy speciállis pisztollyal -ligátor gumigyűrűt helyeznek fel, mely fokozatosan elszorítja és levágja az aranyeret, amely 7-10 nap után a  székletürítésnél távozik.

 

 

*Crioterapia – folyékony nitrogén segítségével fagyasszák az aranyereket, amelyek roncsolódnak és a  széklettel együtt távoznak.

*Fototerépia - az aranyér infravörös sugárral történő roncsolása és elzárása. 

 *DGHAL - az aranyeres csomót tápláló ér lekötése vagy lézerrel történő elzárása. Kicsúszó, nagyobb méretű aranyérnél a csomót felvarrják, megakadályozván a végbélen való kitüremkedést. A felvarrt aranyeres csomó idővel hegesedik, és összezsugorodik, megerősítve, mint egy oszlop a nyálkahártyát.


Az előrehaladott, elhanyagolt esetekben sebészi kimetszés hoz eredményt. Ezen műtétek lehetnek zártak vagy nyíltak, kezes vagy varrógépes.


A varrógéppel egy időben levágják az aranyereket és elvarrják a sebet.

A kézzel végzet műtét időigényesebb, de a vágás mértéke jobban ellenőrzött, mint a varrógép használatakor, a varrat ugyancsak a sebész kézügyességének az eredménye.
Milligan–Morgan által leírt, nyílt műtét.

 
PROKTOHELP © 2014 - Minden jog fenntartva.
btz wesite design