Sebészeti és proktológiai szakrendelő, Csíkszereda

Betegségek - Végbélsipolyok

Végbélsipolynak nevezzük azt a járatot, amely a bél falában található gennyes gócból a váladékot kivezeti a bőrfelszínre, vagy a bél belsejébe.Ez általában sárgás, néha  véres folyadékot jelent, mely lassan de folyamatosan űrűl. A sipoly egy másik fontos jellemzóje az, hogy mindig érinti a végbél záróizomzatát. Ennek a ténynek meghatározó szerepe van a műtéti eljárás kiválasztásánál.

 

 

 

        

Melyek a legjellemzőbb tünetek?

A váladékozás rendszerint irítaciót okoz, egő/viszkető tünetet produkál. Ha a járat elzáródik, akkor a genny felggyűl és méllyen elhelyezkedő, tompa, folytonos fájdalmat okoz. Amikor a nyomás elér egy szintet a genny megnyítja a régi járatot, vagy egy ujjat tőr magának. Ha a műtét nem történik meg ez a folyamat többször megismétlődik és egy complex sipolylabirintust alakít ki.

Hogyan történik a kezelés?

A sipoly egyetlen gyógyítási módja a műtét. Az egyik alapelv az, hogy a gennyes gócot és a járatokat mind el kell távolítani, hogy ne alakuljon ki egy újjabb járat az esetleg benmaradó gyulladt szövetekbol. A második alapelv az, hogy a záróizomzat sérülését a minimálisra kell csökkenteni. 

A felületeseket egyben el lehet távolítani, ugyanis ebben az esetben a zároizomzat alsó harmada érintett, nem lesznek széklettartási gondok.

A közepes magasságú sipolyok esetében a járatot teljesen kiírtjuk és az átvágott izomrostokat összeöltjük vagy késleltetett átvágást alkalmazunk - egy elsztikus lasszó lassan átvágja a záróizmot, mint cérna a vajat. Ahogy a lasszó vágja az izmot, mögötte az izomrostok gyógyulnak, így nem szenved jelentős kárt a záróizomzat.

Ha magasan elhelyezkedő sipoly van jelen, vagy a záróizomzat funkciója nem kielégítő, egy speciális fonalat helyezünk a járatba, mely meggátolja az eldugaszolódást. Igaz a váladékozás nem szűnik meg teljesen, de még mindig jobb egy minimális váladékozás, mint egy nagymértékű széklettartás elégtelenség.   

Minden sipolyra van megoldás!!!

 
PROKTOHELP © 2014 - Minden jog fenntartva.
btz wesite design