Sebészeti és proktológiai szakrendelő, Csíkszereda

Betegségek - Végbélrák

A végbélrák nagyrészt a bél belsejében keletkezett polipusokból fejlődik ki. Eleinte helyileg támadja a bélfalat, lassan megerősődik, átfúrja magát a bélfalon és párhuzamosan a bél belsejében is terjeszkedik, növekedik. Idővel a nyirokutakon és vénákon keresztül a rákos sejtek eljutnak a májig, ahol megtapadnak vagy tovább mennek a véráramlattal, szétszóródnak a szervezetben és egyre több szinten szaporodnak. Ezért nagyon fontos a korai felismerés és a polipusok eltávolítása.
        

Melyek a legjellemzőbb tünetek?

A végbélrak még sokáig tünetmentes marad. A tünetek kezdetben megegyeznek a többi végbélbetegség tüneteivel. Riasztó a véres, nyákos ürítés, a rendszertelen székletelés, fájdalom.
A teltségérzés, széklettartási vagy ürítési zavar, fogyás, általában már az előrehaladott betegség jellemzője.Az első vizsgálat alatt minden betegen végbélrák szűrést végzek a rectoszkópia elvégzésével, és bármilyen gyanús elváltozást tálalok azt  eltávolítom, vagy mintát veszek és  korszövettani mikroszkópos vizsgálatra küldök.


Hogyan történik a kezelés?

A betegség súlyosságát stádiumokban határozzuk meg, amely a ráksejtek típusától és azok szóródásától függ. A pozitív korszövettani vizsgálatot követi az alapos kivizsgálás és elejét veszi a kezelés, amelynek kötelező része a rák sebészeti eltávolítása. A rák mérete és elhelyezkedése a záróizomzathoz viszonyítva határozza meg azt, hogy a végbélnyílást meg lehet- menteni vagy sem.
A kemoterápia és sugárkezelés egészíti ki a sebészeti beavatkozást.

A műtéti varrógépek használata segít abban, hogy minél több esetben meg tudjuk menteni a záróizmokat, de vannak esetek, amikor ez nem lehetséges. Ilyenkor a megmaradt bélvéget a hasfalon keresztül vezetjük ki és a széklet egy speciális zacskóba ürűl. El kell mondjam, hogy a zacskó használatát könnyen meg lehet tanulni és ezen zacskók tökéletesen zárják tartalmukat a küvilágtól.


 
PROKTOHELP © 2014 - Minden jog fenntartva.
btz wesite design